Thursday, October 8, 2009

~hurm~~

Rasenyer dah agak lame jari jemari aku ni tak menekan keyboard utk post entri blog.... Ibaratnyer aku buat blog ni sebagai gajah putih.... Dah dapat A IM, terus luper pasal blog.... Perlu ker mentioned....!!!!

Semenjak 2 menjak nie mmg busy skit, kijer belambak ngan tempat parktikal tak dpt lagi.... adoyaiiiii.... risau sgt....

Anyway, klu ader kesempatan, i'll try my best to update this blog.....
Sekian- Nuansa Hati......

Wednesday, July 15, 2009

Kehilangan Yang Tak Terduga.....

bile aku nak taip entry ni, fikiran aku masih terbyng2 wajah beliau, terdengar lagi gelak tawa beliau, terngiang2 lagi suara beliau mengajar subject selling mngt, consumer behav, channel mngt dan jugak retailling.... Dengan penuh semangat, walaupun ade hari yang beliau tak sihat, beliau tetap gagahkan diri mencurahkan ilmu demi "permata" yang bergelar anak bangsa....

Aku ingt lagi mase hari first beliau mengajat aku, beliau amat meniti beratkan penampilan para pelajarnyer.... Perempuan wajib bersolek ngan pkai kasut heal, yang gents kene pakai formal.... First impression aku kat beliau mase tuh, aku anggap beliau amat garang dan tegas orgnyer... tapi bile dah lame2 tuh, brula aku tau yang beliau merupakan seorg yang ceria dan suke berkongsi pengalaman hidup... tak kirala pengalaman ngan family, kwn kat university, pengalaman kerja dan bnyk lagi la....

Mase tuh, beliau merupakan salah seorang lecture Pioneer Diploma Pemasaran Poli Merlimau, so aku belajar bnyk subjek ngan beliau disebabkan kekurangan tenaga pengajar.... Bnyk sgt kenangan antara aku, kwn sekelas dgn beliau... kami semua dah puas kene marah ngan beliau, dtg kelas lambtla, test tak perform, assignmnt "sucks" mcm2 lagi la....

tapi aku tau, tu sumer ader hikmahnya.... tujuan beliau marah2 kitorg ni sbb nak mendidik pelajarnyer buat kerja secara sistematik, konsentrasi dalam kelas, supaya senang bile nak tempuh alam pekerjaan....

Aku ingt lagi, mase aku semester 5@6 (aku pun dah lupe), aku mewakili poli merlimau dalam Debat Bahasa Malayu Piala Citra Daksina kali ke-2. Mase tuh aku bertnding kat UiTM Segamat. Beliau jdi lecturer pengiring untk pasukan debat PMM. Beliau nampak excited sebab beliau ckp beliau nak imbas blek memori beliau mase bergelar student ITM Segamat.... Nak jumpe lecturer2 lame beliau... Aku ingt lagi lagi muke arwah mase berjumpa dgn Pn Che Faridah... Ceria sgt....

Tapi sekarang ni, bile aku tatap gambar beliau dalam facebook, dalam hard dics, aku jadi sedih.... sedih yang tak dapat diungkap dgn kate2.... Pemergian yang mengejutkan pada waktu subuh tanggal 11 Julai 2009 (sabtu), seolah2 bagi aku 'wake-up-call'... aku terperanjat sgt.... dalam hati aku kate, ALLAH lebih menyayangi beliau... Aku trus qol2 kwn yang lain lepas dpat sms dri Pn Nurol Aleyzan (academic advisor aku n kwn baik arwah since diploma).....

hajat nak melawat arwah kat Hospital Ampang tak dapat ditunaikan kerana arwah terlebih dulu menyahut seruan Ilahi.... Yang buat aku terkilan ialah aku dgn kwn2 yang lain rancang nak melawat arwah pada 11 Julai 2009... kwn2 aku yang tibe awal sempat la sembahyangkan jenazah, dan pergi ke tanah perkuburan... tapi aku tak sempat sampai... aku sampai kat serdang pun lepas semuanya dah selesai..... Hanya aku dpat panjatkan doa semoga rah arwah dicucuri rahmat....

Semoga Allahyarhamah Cik Nazimah binti Baharin yang kembali ke Rahmatullah pada 11 Julai 2009 pada usia 33 tahun, akan ditempatkan dalam golongan org2 yang beiman... Amin....

Sedikit info tentang Arwah - merupakan graduan UiTM Johor dan UiTM Melaka, bekhidmat sebagai Pensyarah di Politeknik Merlimau dalam bidang Pemasaran.

Aku bangga dpt teruskan legasi arwah iaitu menjadi warga UiTM Segamat dan mengambil BM220 - BBA Marketing....

Al-Fatihah......

Thursday, March 19, 2009

~One Last Chance~

In my life, I dont mean much, to anyone.... I've Lost my way, can go back anymore... Once i have everything now it's gone... Dont tell me again, coz i've heard it all before... Some people say that I'm not worth it, I've made mistake but nobody perfect, guess I give it a try... I've got One last chance to get myself together... I can lose no more time, it's now or never, but i try to remember, who I use to be, I've got one last chance to get myself together.... The time has come for me to change again... I ca carry on like this, I will lose my friend... Don't say... That u have give it up on me... Just give me the time and space to heal my head.... And I don't wanna be misunderstood.. I've got to take this chance, and make it into something good.......

Sekian,


Thursday, March 12, 2009

~Eye On Malaysia, Malacca~





Just some of my photo collections when I went to Malacca last sunday, attending my Dip Classmates engagement.... Congrats to Faizal n Syekeen... Both of them are my classmate.... After that, sambil menyelam minum air la..... Xkanla tak jln2 kan bile dah ader kat melaka nie....

"Visit Malacca, means Visit Malaysia"
Sekian,


Tuesday, March 10, 2009

~Inspirational Qoute~

" Age Wrinkles The Body,
Quitting Wrinkles The Soul "

Secara umumnya, kedutan di wajah kite menunjukkan seseorang itu dimamah usia.... Apabila wajah telah dimamah usia, pelbagai cara di gunakan oleh manusia untuk menjadikan wajah mereka kembali anggun.... Sebenarnya tak salah untuk kelihatan anggun, muda dan bergaya tetapi ada batasannya..... Walau macam mana pun seseorang itu cuba menyembunyikan usia mereka, mereka harus sedar yang usia mereka tetap tidak berkurangan.  Ini hanyalah satu situasi yang biasa kita dengar dan baca, jadi kenyataan ini bunyinya agak "klise"... 

Tapi kita harus sedar, sifat berputus asa itu boleh menyebabkan jiwa kita menjadi tua.... Bagaimana jiwa kita boleh menjadi tua...? Sebenarnya, apabila seseorang itu mudah berputus asa, mereka seolah-olah tidak melakukan sesuatu terhadap perasaan dan jiwa mereka.  Seolah-olah mereka tidak menghargai jiwa mereka.... Sifat mudah berputus asa itu umpama penyakit dalam jiwa seseorang, penyakit yang tidak menggembirakan jiwa... Bila jiwa tak gembira, maka jiwa pun akan menjadi tua....

* Sori la... Ter'scamp' plak ayat aku ni... kepada sesiapa nak bgi pndgn @ idea pasal qoute ni, amatla di alu-alukan...  

"SHARING IS CARING....."

Source: www.truewhisper.com

Sekian,




Thursday, March 5, 2009

~Friendship Qoute~

I'm sure when you read this qoute, most of u will understand the meaning behind this qoute....
And your interpretation of this qoute may differ from others....

For me, this qoute tell us about..... despite all the extra ordinary that happen in our life, nothing can be memorabled which is our friend.........

Source: www.truewhisper.com


~Retro Night Fever~

"I'm, I'm, I'm, I'm staying alive, staying alive, I'm, I'm, I'm, I'm Staying aliveeeeee..........."

Wah..... Can u feel the grove....? Mlm ni mmg happening sgt. Congrats to all excos n thank you so much to all the audience..... Y'all make the night alive..... Here some of my photo collection on that night.....


Me with Izzah


King n Queen of The Night... Ejatto(tema polkadot) n Riena (tema Retro sepanjang zaman)



Nora Faziera, Zetymarhanadia n Intan

Barisan exco.. Una, Riena, sza sza, Ellie n Eila..


Di Meja pendaftaran.....

Overall mmg happening, despite all the obstacles occurred while managing this dinner, we can still pull through n achieved the goals.....

Credit to : 

Baki (ketua projek)

Haffiz (YDP)

Ellie (NYDP)

Una (S/U Agong)

Fathy (Bendahari 1)

Eila (Bendahari 2)

Exco2 yang lain = fahmy, agem, najib, sza sza, riena, izzah, ejatto, n also me.. =)

Tak lupe gak kpd Hotel Seri Pelangi, Segamat, skang ni dah tukar VIP Hotel....



Wednesday, March 4, 2009

~Renung-Renungkan....~



Mase tgh nak g jumpa PM Kamel, ternampak plak aku kat Qoute ni.... Aku trus snapped... Actually, qoute ni aku amek kat soft board bilik Pn Che Faridah, yang di hantar oleh kawan Pn Che iaitu Kin Hong Yeoh dari UTAR pada 2 Jan 2009......

"For the world you are someone,
but for someone you are world.
Life can give you hundreds reason to CRY,
but you can give life a thousand reasons to 'SMILE'.

"Kepada dunia, anda hanyalah seseorang,
tapi pada seseorang, anda adalah dunia.
Hidup boleh memberikan anda beratus alasan untuk berSEDIH,
tapi, anda boleh memberi hidup beribu alasan untuk terSENYUM.

Renung2kan, dan selamat beramal.....

Sekian:


~Koleksi Gambar di Air Terjun Bekok~


Nuansamaya with tikakeyboardberdetik


Noly, Afai, Aien n Asiah


Asiah, Khai n Me....


5 dara pingitan dok kat atas batu....

SubhanAllah....

Tmpt ni pun spot yang best tok release tension.... Dtgla.. Cuti2 dalam negara... Yela... Kat segamat ni, mane la ader sgt tourist attraction... So, kat sini jela yag best selain kat Sagil....

Sekian,


Tuesday, March 3, 2009

~Koleksi Gambar Ayer Panas Gadek~


So HOT in There!!! Me with Kak wani n Leez....


Zaki, Abid, Leez n Kak Wani.....


Kak wani n Abid



Zaki n Kak Wanie

Mmg best la klu y'all g..... Tak rugi.... Yang penting g mlm2 tau... bru la ader feel ...

Sekian,




Tuesday, February 24, 2009

~Bekok~

Hmmmm..... Ni plak aku nak citer pasal trip ke bekok.....  mase tuh 21 hri bulan... Sabtu lepas.... pagi2 dah bersiap... biler dah siap trus g umah Hunny.... kene tggu yang len sampai.... Kiteorng yang kat umah hunny pun kemas2 la brg ape yang kene bawak.... mcm2 la dieorg  ni masak.... nasik goreng, ayam goreng berempah, makaroni goreng... hhuhuhu nyam nyam...!!!! sementara tggu si Afai sampai bwk asiah, ain, n noly... aku, khai, farah, y, n hunny pun berbual la....
mcm2 topik kuar, dri hal kuliah sampai la gosip artis.... hahahah.....

Sampai je afai, kitorg pun betolak... adalah dlm kul 10 lebey la.... G sane naik 2 keter jer.... 9 org gak.  Yang join g bekok kali ni khai, farah, y, hunny, afai, asiah, noly, aien n of course aku.... Dalam perjalanan tuh, kitorg singgah jap kat kedai kat kawasan bekok tuh... nak beli ais.... Agak jauh gak la.... Hampir kul 12 bru kitorg sampai sane....

Teruja bbdk nie... aku tak la.... ni second aku g bekok.... Yang aku lemah nyer, kene naik bukit plak... aku ni dah la 'sihat' kan... mmg sempot nak sampai atas... tapi tk la atas sgt..... oleh kerana dah sempot, tepakse la kitorg port kat area yang dirasakan seswai... Ok la port tuh, ader meja n kerusi.... bley letak brg2.....  ape lagi, trus la mkn.... Lapo siot...!!! Lepas makn tru je mandi... port yang ni air dier cetek skit la.... kurang best skit... 

Pastu si hunny cri port len.... dier g dlu, pastu aku follow dier... Port yang kitorg jumpe ni mmg best.... Agak dalam, xde batu n bersih..... Aku pun suroh la si hunny influence yang len soh pindah port bru nie.... At first, diorg mcm xnak je, last2 gerak gak.... Mmg best port bru tuh...

Kitorg pun teruskan la aktvt mandi manda kat situ sampai la kecut jari kaki n tangan....  Tak lame tuh, blek la umah.... Mmg enjoy la time tuh.... Enjoy sesangat.... Rase mcm nak g lagi jer.... huhuhu....

Sekian,


~Ayer Panas Gadek~

Huh.... Panas siot...!!! Bukan aksi ni ok... Suasane kat Ayer Panas Gadek... HOT in There!!! name pun ayer panas kan...?  That time aku g ngan housemate aku with my neighbour, Leez n Kak Wani. Kiteorg betolak dalam kul 12.30 malam.... G mlam la besh... Klu g tgh hri, bek xyah mndi ayer panas... Am I right...?  Rombongan ni 2 keter jer... Adalah dlam 9 org..... Mule2 kumpul kat depan umah aku kat Hibiscus Heights ni, dah kumpul sumer, trus betolak....
Tak bwk bekal ape2 pun... Just Sky juice, in case haus mase mandi... Terhidrat.. Perjalanan pun lancar.... Cume driver bwk laju sgt la... aku ni takut skit klu naik keter2 yang dipandu laju...  Mule2 sampai kat sane, tertnye gak la... betol ker tmptnyer... mcm bgnan yang tak siap jer... Ghupenyer, tgh under construction.... Bukan bahagian kolam la, cume bahagian sebelah kolam... Malam tuh, mmg ramai giler org g mandi kat sane.... aku pun naik heran, coz seblum ni mase aku g sane, mmg tak ramai sgt... So, bley la conquer tempat.... Skali.... Hampeh... Ramai plak couple2 yang mandi kat situ... Aku pun lupe, mase aku g tuh, dah masuk 14 feb... Valentine's Day.... Bajet tul la dorang nie... Tapi, kiteorg still dpt port yang ok, ape lagi... Trus jer mandi.... Mmg panas.... mcm kene rebus.... Tapi, lagi HOT aksi2 yang ditayangkan kat saner.... Org len pun berchenta gak... Tak perlu la nak showing off sgt... hmm.....

Anyway, mmg best la kat saner.... coz ader kolam yang panas dier ok, ade gak yang panas dier bley dikatakan agak melampau... (boleh rebus telur)..... Aku syorkan sesape nak release tensen ker, ape ker.. Dtg ar Ayer Panas Gadek, kat Alor Gajah, Melaka..... Mmg besh.... lagi satu, air panas kat sini, adalah air panas semulajadi, kurunk dpt bau belerang mase mule2 masuk pintu nak ke kolam..... Bayaran nak masuk sini pun murah..... huhuhu.... Senang2 g la yer...

Sekian,


Tuesday, February 17, 2009

~Huh.. Dah lama tak Update...~

Dah agak lame la aku tak update blog aku yang tak seberapa nie....
Coz, lately aku mmg busy..... 1 of the most busiest week in my live..... Test beratur, presentation lagi... Dah tu, mmg tak cukup tdo la.....

Tapi nak buat mcm ne kan, name pun s2dent... s2dent life mmg mcm nie....
Nothing much to write, just nak inform yang klu aku ader kesempatan, aku akan update kandungan blog aku ni ngan citer2 aku la...
Citer aku g Ayer Panas Gadek tgh2 mlm, dan ape yang aku buat utk menghadapi test....

So, wait for my new post....
Sekian,

Friday, February 13, 2009

~Penat Giler....~

Semalam aku rase penat sgt..... maybe because habit aku yang suke tdo lewat.... Klu takde kije ape2 pun aku mmg suke tdo lewat.... (sampai mate aku dah mcm panda dah)... =)).  Cume mlm kelmarin, ntah mcmne, hausmet aku, Zaki bley ajak g Chang Kala Ok... (karaoke dlm mandarin).... Klu kul 9 @ 10 ok gak... Tapi, kul 12.30... huhuhuh.... 

Dah siap2 tuh, g gak la tiga org.  Aku, Zaki n Eric.  Dlm perjalanan nak g karok tuh, bley plak bau wangi dkt ngan Taman Segamat indah.... huuuuu.... Seram.!!! Meremang bulu kaki... hihihi... Tapi kitorg buat bodo jer... Abis karok dlam kul dekat kul 3, pastu trus betolak blek umah, n trus titon.

Kelas start kul 8, aku g ngan Apai, coz Khai kat kampung dier lagi... 1st class of the day is Internet Marketing- PM Kamel Taufeq.  Aku pun bgtau la pasal Khai..., abis kelas IM, trus aku g HEA. Jumpa plak ngan Ustaz Azrul... Just to inform about Khai matters.  

Lepas tuh aku rushing g kelas Mandarin... Kat blok I. Penatnyer... Haus plak tuh, aku singgah kafe then, beli mineral water jer. Segarnyer lepas minum.  Then dalam kelas mandarin, Ling Ling laoshi ajar tentang arah @ direction.  Sebelum, habis kelas, dier ader bagi homework.  Kene bagi direction in mandarin dri KFC Segamat pergi ke Giant melalui Upwell... uiiii...... Mcmno nak buek nyo....

Habis kelas mandarin, aku blek umah tumpang keter y-da (thanks!!!). trus g lunch kat Tumini Atan. Burrrp...!! Kenyang.  Next kelas start @ 4. Kelas MarComm ngan En Zainal.  Sebelum g, Lect Ethnic Relation aku, Cik Emmie, sms soh aku tempah projector kat ILQAM.  Dah masuk kelas MarComm, aku kuar jap coz nak g ILQAM. Mase tuh mmg penat, coz kelas MarComm kat Dewan Seri Peria (DSP) - kolej pompuan, ILQAM plak kat library.  Agak jauh la.... Berpeluh gak la aku.. Trun bukit, naik bukit.  Dah amek borang kat ILQAM, aku isi then aku g plak kelas ustazah tuh, nak mintk sain.  Kelas dier kat blok I, tingkat 1... Adus... Naik tangga plak... After get the signature, aku hantar form tuh kat ILQAM.  

Yang buat aku geram tuh... projector sume dah ader org tempah... Fully Booked!!!!  Geram jer aku.... nak buat mcmner.... At least aku dpat kuarkan peluh aku.... Blek kelas MarComm, aku tru tdo... penat yang amat sgt.  Kul 9 bru bgn...Mandi n g mkn kat kedai "Akak Cantik".  then blek n sampai skang aku tak boleh tdo lagi.... huhuhu... Layan je la.. Sambil tgk American Idol Final Cut episode for season 8.... One of my fav Tv show....

Sekian,

  

Thursday, February 12, 2009

~Belasungkawa~

Salam.... Diruangan ini, aku nak menyampaikan rasa takziah di atas pemergian Bapa kpd kwan ku iaitu Khai (tikakeyboardberdetik.blogspot.com).  Di faham kan arwah bapa kwn aku ni meninggal dunia lepas isyak pada 11/02/2009.  Di harapkan kwan aku akan tabh menghadapi ujian Allah... Aku tau ko mampu menghadapinya dan sabar menghadapinya.....

Klu ko perlukan sokongan, kawan2 serumah ader.....  Aku harap ko dapat truskan pelajaran kat segamat ni dgn tabah...

Al Fatihah untuk arwah....


Tuesday, February 10, 2009

~Dendam Yang Sempurna Adalah Memaafkan~

Hmmm.... Aku pun tak tau, nape la aku ni susah sgt nak memaafkan org.  Aku bukan tak tau yang memaafkan org tuh amat dituntut oleh agama... Tapi aku rasa mcm tak boleh buat la.....
Nape ek....? Mungkin kejadian yang terjadi tuh bukan first time aku kene, tapi dah dah bnyk kali dah..... Sampai aku naik heran..... Ape yang tak kene ngan aku.... Ape ingat aku nie Teddy Bear ker yang die boleh buat sesuka ati dier..... HALLO... Aku pun ader perasaan tau.... nampak jer mcm tak kisah, tapi klu bende ni dah bnyk kali jd kat aku (org len pun penah buat kat aku), i need to do some action la.... Mntg2 la aku mcm nie... Ya ALLAH.. Time tuh aku rasa mcm terhina sgt..... When someone say no, its mean no.... !!! Is it hard to understand.....???!!! Nak kate bru nak mumayyiz, dah beso panjg dah, klu kawin dah beranak pinak..... Perkataan JANGAN atau NO pun tak faham.... Ke nak aku trnslate kn.....  In ur dream la..... Cri sndri!!!

Ader gak usaha untuk berdamai yang dilakukan oleh someone tuh, tapi aku mcm xde nafsu plak nk reply or respond anything.... Nampak mcm aku ni keras hati kan... Tapi mmg pun...!!! Nak buat mcmner.... Nak ubah pun, mcm tuh gk jdnyer..... Lantak la....!!! Aku pun buat mase ni xbernafsu nak memaafkan dier..... Perasaan marah, geram, sakit hati sumer bercampur dan masih meninggal kan sisa kat benak hati aku nie......

Maybe someday, klu hati aku ni dah terbukak untuk memaafkan someone tuh, aku terima la maaf dri dier... Dan akan bukak buku bru ngan dier... Klu tak, hmmmm..... Mcmner ek nak ckp.... buat tak tau jela, eventhough hari2 nampak muke dier.....
*Aku ni tak la kejam sgt..... huhuh 

Ape2 pun... To someone... Lu Pikir la sendiri.....!!!! Sorry yar, My heart did not allow me to apologize anyone right now............. Kiranya dendam aku masih blum SEMPURNA.....

Sekian, Dengan perasaan SAKIT HATI:




~Hari ini dalam Sejarah~

Hari ini dalam sejarah.... Wahhhh... Mcm tajuk rancangan tv plak....
Hari ni tercipta sejarah untuk aku sem nie..... Aku ponteng kelas. Bukan satu yer, tapi 2 kelas.  Ntah la, mungkin ni salah aku gak... Sape suroh buat kijer last minit.  Kan dah skip kelas..... Paling tak best yang aku dngr is, kelas Sales Management plak ader pop kuiz...  coz dier tgk xramai student yang dtg kot.....

Plak tuh, kelas ptg aku dtg... Tapi yang tak best nyer, kelas batal plak... Punye la lame tggu ngan bbdk lain, Ustaz xmuncul2... So rini aku tak dpt ape2 input pun dri lect...

Padan muka aku......
Sekian:




Sunday, February 8, 2009

~Kebebasan~

Aku pun tak tau nak citer aper skang nie, buntu. Suddenly, aku dpt idea utk tulis tjuk nie. Sebenrnyer blog ni berfungsi sebagai "Diari Maya", coz kiter boleh tulis aper yang kiter lakukan.... Tapi ader gak yang menjadikan Blog ni sebagai medan untuk meluahkan pendapat, kenyataan, komentar dan sebagainya. Tapi kene ingt yer, kebebasan untuk berkarya atau bersuara di Malaysia ni agak terhad (Boley mmg boley, tapi ader batasannyer...). Sebab tuh ader kes yang melibatkan blog bie yang membawa kepada ketidakstabilan politik di negara kita. (Faham2 sendiri la sape yer....)

Kiter ni sebagai Rakyat Malaysia, sebenarnya di berikan kebebasan untuk bersuara, tapi di dalam ruang litup yang terhad. Bukan aper, klu di berikan kebebasan sepenuhnye, susah plak nanti.... Banyk plak isu2 berbangkit yang akan di ungkit, tak kira la melalui medium aper....
Isu2 yng berbangkit ni plak mugkin akan melibatkan rahsia negara, masalah kaum dan sebagainya. Klu kebebasan sepenuhnyer diberi, mungkin negara kiter ni akan kucar kacir....

Sedangkan, dalam pengiklanan pun, Kementerian Penerangan telah menggariskan garis panduan, yang mane, mane2 syarikat yg mengiklankan produk atau perkhidmatan mereka haruslah berlandaskan kod etika pengiklanan....

Sebab tuh klu kiter kaji, ader iklan dri luar negara, tidak lulus penayangan nyer.... Sebab tuh sebagai langkah selamat dan menjimatkan kos, ader syarikat berstatus global akan menggunakan iklan yang same, utk pasaran seluruh dunia ataupun untuk pasaran dunia. This is because, tak sumer produk yang diiklankan seswai digunakan untuk pasaran sesebuah negara. So, product adaptation atau penyesuaian produk harus lah mengikut budaya, bangsa dan juga undang2 disesebuah negara.

Macam tuh gak dalam hal2 hiburan. Mane2 artis luar negara yang nak buat konsert kat Malaysia mesti mematuhi undang2 dan gak kod etika yang ditetapkan. Tapi ader gak artis luar negara ni yang tak mematuhi kod berpakaian semasa membuat persembahan. Macam "Pussy Cat Doll" la.... Mak aih... Seksi yang amat.... Next will be Rihanna's Concert. Kiter tgk mcm ner plak die berpakaian. Jgn pakai bju yang mcm kene carik ngan Hanjing sudah....... huhuhu...

Tuh bab hiburan la... Tapi dalm bab education, mmg patot la.... Boleh share pendapat dan maklumat, so that boleh share ngan org len.... dapat Pahala.... Ok, thats all from me...

Sekian:

~Aku dan James Morrison~

Dah citer pasal Duffy, skang ni aku nak citer plak pasal penyanyi lelaki kegemaran. James Morrison. Mamat ni lahir pada 13 ogos 1984. 25 thun dier thun nie.... Sebaye ngan Duffy. Juga seorng yang berbakat dalam bidang musik ni.... Merupakan penulis lirik, pemuzik dan gak penyanyi... Aku start minat kat lagu mamat ni time aku kijer lepas diploma dlu. Mase tuh aku kije jd Sales Assistant, kat Pasaraya Kini kat Kota Tinggi. Lagu yang aku maksud kan ialah "You Give Me Something". Lagu ni actually, di released kan dalam tahun 2006. Lagu nie jadi lagu yang malathop kat UK, Eropah, Australia dan Jepun. And at that year, he became the Top Selling Male Singer in UK. Lagu "You Give Me Something" ni gak, menjadikannye terkenal diseluruh dunia.

Tahun berikutnye (2007), keluar plak ngan album "Wonderful World". Dalam lagu ni bnyk lagu yang mengukuhkan lagi kedudukan mamat nie sebagai penyanyi lelaki yang berjaya di UK. Ini termasuk gak, kedudukan lagu mamat ni kat dalam carta lagu seluruh dunia....

Dan pada tahun 2008 plak, mamat nie berkolaborasi ngan Nelly Furtado dlam lagu "Broken Strings". Mamat ni gak berkolaborasi ngan Jason M'raz dlam album Jason yang terbaru (We Sing, We Dance, We Steal Things). Mungkin ni sebagai strategi mamat ni utk mengukuhkn lagi kedudukan di US. Kiranyer, 2 penyanyi kegemaran aku (Duffy n James Morrison) dah buat British Invasion kat US. Keep it up Guys!!!

Antara lagu yang aku minat ialah:

  • You Give Me Something (best)
  • The Pieces Don't Fit Anymore
  • One Last Chance (OST for Bruce Almighty)
  • Wonderful World
  • Broken Stings
  • You Make It Real 

video

Sekian:

Saturday, February 7, 2009

~Aku dan Duffy~


Harini, aku nak citer pasal salah sorang penyanyi kegemaran aku. Name sebenarnyer Aimee Ann Duffy. Tapi secara profesionalnya die dikenali sebagai Duffy. Bukan Dafi "Bila Terasa Rindu" tau..... Lahir pada 23 Jun 1984. So, skang nie umor dier 25 thun. Berasal dri Wales dan merupakan seorang yang kreatif yang mane dier ni boleh menyanyi dan menulis lirik dengan baik sekali. Biasa la, mane2 artis skang ni musti ader kisah tersendiri mcmne mereka boleh terjebak dalam bidang muzik nie....

Macam Duffy ni, die dlu penah masuk kumpulan koir skool die kat Wales sane. Tapi, tak lame lepas tuh, die kene tendang dri grup tuh coz Chekgu dier ckp, sore dier terlalu beso untuk grup koir tuh.... but, her passion towards music never fade.

Si Duffy ni membesar dalam keluarga yang kecil sajer... dier ader sorang akak dan juga sedara kembar (kembo ghupanya), tapi kehidupan zaman kanak2 n remaje dier ni penuh ngan kisah hitam. Mak bpk bercerai (cracked la nie), penah hisap bnde2 yang tak patot... Ala, biase la, remaje kot......

Pastu perjumpaan dier ngan sorang music composer ni, (name lupe plak) yang membuat kan bakat dier di 'discover'.... Bile First Album dier dah released, ade wartawan hiburan di Britain, compare kan dier ngan Amy Winehouse (penyanyi bermasalah - dadah, arak). Bukan compare pasal attitude, tapi pasal sore.... Coz both of them sing a soul song (genre musik). Tapi aku rase, sore Duffy lagi sincere klu nyanyi.... That's y aku mna kat dier w/pun Amy Winehouse dah cipta name dlu kat negara Uncle Sam....

Antara lagu dier yang aku suke:


  • Duffy (1st single dier yang malathop, 2 thumbs UP)
  • Warwick Avenue (background music for my blog)
  • Delayed Devotion
  • Distant Dreamer
  • Rockeferry (Juga di ambil utk tajuk 1st album Duffy)
  • Rain In Your Parade (Her new single in 2009 - sountrack for Bride Wars)

video

Actually bnyk g tntg Duffy ni, tapi ni jer yang mmpu aku tulis....

Sekian:


Thursday, February 5, 2009

~Hibiscus Heights~

huuuu..... Dah agk lame gak la aku tak bermadah dlm blog aku nie.... Puas pikir aper yang nak post, so I came up with this topic la.... It all about my Hausmets!!!! Coz sblm ni aku dah bebel pasal geng2 kat Poli Merlimau, so aku citer plak pasal kwn2 aku kat Segamat nie......

Mamat kat sebelah ni namenyer Khairil Jazmi...... Dier dlu X-s2dent Kolej Shahputra, Kuantan. Kat sane, dier amek course Dip in Buss Admin. Berasal dri Ipoh, Perak. Mase mule2 kenal dier, aku ingtkan dier nie pendiam sgt. Tapi sumernyer meleset. Die ni tak la pendiam sgt n very ok....!!!
Kat Segamat nie dier amek course BBA (hons) Marketing. Same mcm aku gak..... Aku ingt lagi mase mule2 masuk kat kampus Segamat nie.... Aku ngan dier hari2 g kuliah naik bas UiTM. Mase tuh kitorg still dok kat Dedap Heights (name yang sedap skit utk Taman Dedap) kat Jermen (Jementah)... huhuhu... Mcm2 citer la yg berlaku.... Hri first nak jumpa Koordinator Program (KP), kitorg bgn kul 5 lebey... Punyer la semangat..!!! Siap tggu bas kul 6.30 lag... Padahal bas UiTM sampai kul 7.30... huhuhu... Byngkan mase tuh, dgn pakai baju Formal, kitorg tggu bas dri matahari blum menampakkan cahaya, sampai cahayanyer yang kaya ngan Vitamin D tuh dah menujah-nujah ke muka kitorg... ahaks!!!! Itu dlu la, skang nie dier dah bwk keter, aku plak jd PARASIT.... menumpang... huhuhu.......

Mamat ni plak name dier Ahmad Zabidi...... Org Perak gak... Tapi kat belah Teluk Intan. Dier ni dah tua... huhuhu Tua ker....!!! Die ni dlu x-s2dent UiTM Kedah kampus Merbok. Die ni mmg kaki Bola. Mkn Bola, Tdo Bola, Mandi Bola, segalanyer Bola. Almaklumlah, pemain Bola Sepak UiTM Kedah. Kat kampus Segamat ni dier amek BBA (hons) Islamic Banking. Die ni mmg kuat tdo.... Letak kepala kat bantal jew, tru tdo.... Klu la aku mudah tdo mcm dier, alangkah bestnyer.....!!!! Dia ni agak kuat berahsia la..... Nakal pun gak... yang slalu kene, SAH2 la aku...
Klu tak silap, kat Kedah dlu dier amek Dip in Banking... Bankers la konon... hahaha... Mmg seswei dier amek BISBI kat Segamat. Bnyk gak la jase dier kat aku.... Antaranyer, aku slalu pinjam moto Kriss Merah dier yang dibawa khas dri Perak..... "Abid, pinjam moto jap", izinku kepadanya.... hihihihi....

Ni plak name nyer Mohd Izzat.... Dier ahli umah aku yang paling muda. Lahir di Segamat, tapi skang nie dah menetap di Shah Alam..... Dier ni x-s2dent Kolej IKRAM @ KLIUC. Dier amek Dip in Buss Admin gak... Skang nie dier amek BBA (hons) Finance kat Segamat... Dier ni suke menjerit.... Bing 8 siot!!! Tapi dier nie mmg baik... Slalu gak tolong aku...
Die ni slalu gak kacau aku..... Rimas aku.... lebih parah lagi klu dier ber 'Tag Team' ngan Abid. Adoyaii... apela nsb aku.... huhuhu..... Dier ni la tempat aku rujuk klu Laptop aku ader prob. Even aku bli laptop ni pun aku g ngan dier..... Dier ni join umah kitorg lambat skit la... coz sblum tuh dier dok kat umah makcik dier kat bandar segamat. Dier ckp seksa botl klu nak g kelas... Traffic light bnyk sgt.... lagi2 traffic light 99... Ala yang kat simpang 4, dekat ngan bngunan MARA n sungai Segamat tuh..... Pastu dier dok ngan kitorg.... huhuhuhu...



Ni plak name die Dzuhairy Ashrique. Dipanggil Eric. Tapi aku panggil dier Erica Leona LN Tinun... Panjang namer dier.... huhuhuh.... Berasal dri Seremban, N9. Dlu dier nie x-s2dent Kolej UNIKOP, KL. Amek Dip in Buss Study. Skang nie kat Segamat, dier amek BBA (hons) Marketing. Same gak mcm aku... Dier ni suker subjek membace, n kurang gemar subjek calculation. Pemalu skit org nyer..... Jiran aku skang nie , Kak Wani, suke kacau dier.... Sampai merah muke dier... Bajet COOL la tuh... xde makneyer Eric... Moto dier ni pun aku slalu pinjam gak.... Biase la, aku kat sini xde ape2 pun.... mcm yang aku mention kat atas.... Parasit...!!!!


Ahmad Zaki name diberi..... Die ni dok bersepah.... Biase la, bapak dier bertugas sebagai Polis. Last skali skang nie die dok kat JB. Family dier mmg baik... aku dah g dah bertandang umah dier.... Dier ni dlu x-s2dent UiTM kampus Lendu, Melaka. Die ni amek Dip in Banking dlu. Skang nie dier further BBA (hons) Islamic Banking. Dier ni pun minat Bola gak.... Arsenal FC pasukan pilihan... Tapi skang nie Arsenal mcm kureng jew zaki.... Apecer...???!!! Aku slalu blek kmpung ngan dier.... Tapi sampai Larkin je la..... Ok la tuh... xyah aku susah2 angkut beg aku naik bas dri Segamat ni.... Thanks Zaki..!!!


Yang akhir skali ni name dier Mohd Hidayat. Berasal dri Serdang, Selangor. Dlu dier study kat UiTM Dungun, Ganu. Amek Dip in Investment Analysis. Skang nie dier further BBA (hons) Finance. Dlu mse mule2 kenal dier, dier ni mcm pendiam. Tapi sejak lepas Intersesi tahun lepas, trus bertukar karakter.... huhuhu... Dia jd klakor.... Hilarious.... Lawak giler dier nie.... "Tak Kenal maka Tak Kenal" Biler dah kenal bru la kiter tau 'True Colour' seseorg.
Haa.... ini la serba sedikit ttng kwn2 aku, lebih tepat skali Hausmet2 aku kat Segamat nie... Mcm2 perangai, mcm2 ragam.... itu yang menjadikan sesebuah persahabatan tuh lebih interesting.....